6 leuke weetjes over zweet
Zweten is misschien niet het leukste gesprek, en ook niet erg leuk om mee te maken. Maar er zijn dingen over zweet die je misschien niet weet. Hier zijn 6 leuke weetjes.
Zweet werd als aantrekkelijk beschouwd
In de meeste moderne culturen is zweet iets dat we liever vermijden en waar we veel aan doen om ervan af te komen of ons te verbergen. Maar vroeger werd zweet beschouwd als iets interessants en opwindends dat nieuwsgierigheid bij een potentiële partner kon opwekken. Sommige mensen zeggen dat dit komt door het feit dat zweet in dezelfde klieren wordt geproduceerd als feromonen – een speciale geur die de meeste soorten gebruiken om met elkaar te communiceren; anderen zeggen dat het een kwestie van cultuur is.
Zweet ruikt niet vies
Het is eigenlijk niet het zweet dat stinkt. Zweet bestaat bijna alleen maar uit water en zout en het heeft helemaal geen geur, niet totdat de bacterie (die van vocht houdt) het vindt en het begint af te breken. Er zijn hoofdzakelijk 3 soorten bacteriën die ervoor zorgen dat je zweet stinkt. Corynebacteriën laten een geur achter die doet denken aan geit, stafylokokken die ongeveer hetzelfde ruiken als ui en anaërobe bacteriën met een geur van komijn.
Zweet(bacteriën) stinkt min of meer
Al het zweet op je lichaam zal niet hetzelfde of evenveel ruiken als bacteriën het vinden. Dat komt omdat we twee verschillende soorten zweetklieren op ons lichaam hebben. Alleen het type zweetklier dat in de oksels en het kruis wordt geplaatst, geeft stoffen af waar de bacteriën zich mee kunnen voeden. Daarom zal alleen het zweet uit die klieren stinken, zolang het zweet alleen maar het lichaam raakt. Hoe dan ook: een paar hardloopschoenen, goed gebruikte handschoenen of natte kleding kunnen (uiteraard) ook stinken door zweet. Bacteriën zullen hun weg vinden naar de gebieden, zich voeden met andere stoffen en je zweet houdt de ruimte vochtig en perfect voor de bacteriën om verder te groeien.
Als je van de geur af wilt, kun je je schoenen of uitrusting minder prettig maken voor de bacteriën door het vocht snel op te nemen. Probeer na een training een paar SmellWell Active Inserts in je schoenen of SmellWell XL in je handschoenen en merk het verschil.
Zweet op verschillende plaatsen
Het zijn niet alleen training en hitte die ons kunnen laten zweten. Eigenlijk kunnen we om verschillende redenen beginnen te zweten - en vaak op specifieke plaatsen, afhankelijk van wat de reden is. Je kunt bijvoorbeeld gaan zweten als je pittig eten eet. Meestal verschijnt dat soort zweet in je gezicht. Of als u intense emoties ervaart, zoals liefde, nervositeit of stress, dan is de kans groot dat u gaat zweten in uw oksels, op uw handen en voeten.
Liefde laat ons zweten
Verliefd worden is een geweldig gevoel, maar het is ook intens. Wanneer we verliefd worden en vlinders in onze buik krijgen, begint het lichaam hormonen en adrenaline te activeren waardoor ons hart sneller gaat kloppen, ons meer zuurstof krijgt en vaak zweethanden. Het is bijna hetzelfde mechanisme dat ons lichaam doormaakt als het bang is, maar we krijgen ook een heleboel positieve en vrolijke hormonen binnen, zoals dopamine en endorfine.
Planten zijn ook bezweet
Vergeleken met planten als bloemen, struiken en bomen hebben wij geluk. Als het echt heet wordt in de zon, kunnen we bescherming zoeken in de schaduw of afkoelen met een lekkere duik in de zee, maar planten kunnen dat niet. Veel planten laten vocht ontsnappen door mist die uit kleine poriën onder hun bladeren komt en kunnen zo hun temperatuur een beetje regelen.